Europejski Dzień Śniadania to coroczne święto obchodzone 24 kwietnia, które ma na celu promowanie zdrowego stylu życia i uświadamianie ludzi na temat ważności jedzenia śniadania w codziennej diecie. 

Dlaczego śniadania lepiej nie pomijać?

Niestety, wiele osób w dzisiejszych czasach pomija śniadanie, uznając je za niepotrzebny posiłek, na rzecz oszczędności czasu lub kalorii. Takie podejście do jedzenia może jednak prowadzić do negatywnych skutków dla zdrowia i samopoczucia.

 

Po pierwsze – pomijanie śniadania może prowadzić do niedoboru składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich brak może prowadzić do osłabienia organizmu, zmniejszenia koncentracji i wydajności w pracy oraz nauce. Po drugie brak większego posiłku rano może skłaniać do podjadania w ciągu dnia, co z kolei prowadzi do niekontrolowanego spożywania niezdrowych przekąsek i słodyczy.

Jak tłumaczy dietetyk kliniczny, Aleksandra Cudna, taka nadwyżka kaloryczna może w późniejszym czasie stać się jedną z przyczyn nadwagi i otyłości.

 

Dlatego ważne jest, aby włączyć śniadanie do swojego codziennego jadłospisu i zadbać o to, aby był to posiłek zdrowy i pożywny. Warto eksperymentować z różnymi produktami, składnikami i przepisami, aby przygotować śniadanie, które będzie zarazem smaczne i spełni nasze potrzeby żywieniowe.

 

Pamiętajmy: zdrowe śniadanie to kluczowy element zdrowego stylu życia.

 

Co dziś na śniadanie?


Europejski Dzień Śniadania to doskonała okazja, aby przypomnieć o ważnej roli, jaką to posiłek odgrywa w naszym codziennym życiu. W końcu według specjalistów śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który pozwala nam na „doładowanie” energii na cały dzień. Śniadanie powinno zawierać zarówno białko, węglowodany, jak i tłuszcze – dzięki temu zapewnimy organizmowi długotrwały dopływ energii. To z kolei pozwoli nam uniknąć spadków formy w ciągu dnia.

 

Śniadanie nie musi być nudne! A nawet nie powinno – powtarzalność może być prostą drogą do pomijania śniadania, a tego nie chcemy. Warto zainspirować się różnymi kuchniami i połączeniami smaków, aby stworzyć pyszne i zdrowe śniadania.


Tu znajdziesz pomysły na zdrowe i kreatywne śniadania – to garść inspiracji na dania, które można przygotować szybko i łatwo, dzięki czemu bez trudu wpleciesz je w swój codzienny harmonogram.

 

Nie zapominajmy, że zdrowe odżywianie to podstawa dobrego samopoczucia i energii na cały dzień. Z okazji Dnia Śniadania zachęcamy do przygotowania smacznych i pożywnych posiłków. Nie tylko 24 kwietnia.

Źródło: https://natu.care/pl/dieta/przepisy-na-sniadanie